top of page

Duurzaam alternatief voor een gasketel. (English below)

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat waarmee je je eigen Duurzame energie opwekt. Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving en werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Je verbruikt hierdoor minder of geen gas. En dat is naast goed voor het milieu, ook goed voor je portemonnee. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Vaak werken ze naast je cv, maar de warmtepomp kan ook je cv vervangen.

 

Een warmtepomp werkt dus eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen, in plaats van dat er warmte wordt afgevoerd. In dit proces wordt wel stroom verbruikt, maar minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp.

De warmtepomp werking is afhankelijk van het type warmtebron dat de pomp gebruikt. Hybride warmtepompen halen de warmte meestal uit de lucht. Terwijl een volledig elektrische warmtepomp ook andere Energiebronnen kan gebruiken. Een warmtepomp kan warmte halen uit water, bodem of (ventilatie)lucht.

 

 

 

 

 

 

Onderdelen warmtepomp

Bron

De bron is het systeem waaraan de warmtepomp zijn energie onttrekt. Warmte in de winter en kou in de zomer. Zo kan de bodem een bron zijn. Maar ook grondwater, oppervlaktewater of ventilatie lucht. Bodembronnen noemt men ook wel Warmte- en Koude Opslag (WKO) systemen.

 

Warmte

Een warmtepomp ziet er per situatie verschillend uit. Een warmtepomp heeft altijd een binnen-unit. Deze lijkt op een beetje op een Hr-ketel. Hoe het buitendeel van de pomp eruitziet is afhankelijk van de soort pomp. Ook maakt elke warmtepomp gebruik van een koudemiddel om de warmte van de bron te winnen en in de woning te krijgen.

 

Afgiftesysteem

In een verwarmingssysteem verplaatst warmte vooral in de vorm van warm water dat met een pomp wordt rondgestuurd. Het afgiftesysteem zorgt voor de verspreiding van deze warmte. De meeste afgiftesystemen gebruiken drie principes om warmte te verspreiden: (warmte)straling, convectie en geleiding. 

 

Soorten Warmtepompen

 

Lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp is het best geschikt voor particulieren.

In veel gevallen ontvangt u subsidie.

 

De lucht/water warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron en maakt warm water voor radiatoren, vloerverwarming en/of warm tapwater.

 

Werking

Zelfs als het buiten vriest, kan er uit de buitenlucht warmte worden onttrokken. Dit is mogelijk omdat het absolute nulpunt -273 °C is, oftewel 0°K (Kelvin). Er bewegen geen moleculen meer bij die temperatuur, er is dan geen energie meer. Maar boven die temperatuur is er wel energie en die gebruikt een lucht/water warmtepomp om warm water op te wekken. Bijna alle warmtepompen functioneren probleemloos tot -20 °C.

Een lucht/water warmtepomp bestaat altijd uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel haalt energie uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het koudemiddel in de warmtepomp. Het koudemiddel is transportmiddel van de warmte (of koeling in de zomer) en binnenshuis wordt de warmte overgedragen via een warmtewisselaar aan water. Dit water kan vervolgens radiatoren of vloerverwarming verwarmen. Ook kan een buffervat met water verwarmd worden, die kan worden gebruikt in de keuken of badkamer.

 

Water/water warmtepomp

De water/water warmtepomp wordt gebruikt voor grote toepassingen,

zoals in de industrie, een groot bedrijf of zelfs voor een complete woonwijk.

 

De water/water warmtepomp maakt gebruik van grondwarmte of een waterbron (al dan niet onder de grond). Daarmee wordt water verwarmt dat gebruikt kan worden voor radiatoren, vloerverwarming en/of warm tapwater. Deze warmtepomp wordt ook wel aardwarmtepomp of grondgebonden warmtepomp genoemd.

Een water/water warmtepomp gebruikt de warmte uit de grond als bron van de warmtepomp. Wanneer er slechts een paar meter de grond in wordt gegraven, kunt u al gebruik maken van de grondwarmte. Een water/water warmtepomp gebruikt daarom een gesloten leidingcircuit die ondergronds wordt aangelegd. In dit circuit wordt water rondgepompt die de temperatuur van de grond aanneemt. Die energie wordt gebruikt om nog meer warmte op te wekken door de water/water warmtepomp.

Een andere bron die gebruik kan worden is een waterbron. Water heeft als eigenschap een relatief constante temperatuur te hebben, in ieder geval constanter dan de buitenlucht. En dat is precies waar een water/water warmtepomp ideaal op afgestemd kan worden, zodat deze zo efficiënt mogelijk warmte opwekt. 

Een waterbron of de grondwarmte is in de winter doorgaans warmer dan de buitenlucht. Van dat temperatuurverschil wordt gebruik gemaakt om uw project te verwarmen. In de zomer is het precies andersom, dan is de waterbron of aardwarmte juist vaak koeler. Ook in de zomer kunt u gebruik maken van dit temperatuurverschil en dus uw project koelen. Dit koelen kost u geen extra energie, behalve dat water rondgepompt moet worden. De warmtepomp hoeft het water niet extra te koelen, dus dat is super energiezuinig. 

 

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp kan zowel zakelijk als particulier worden toegepast.

Alleen bij zakelijk gebruik is er een mogelijkheid voor subsidie.

 

De lucht/lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron en blaast warme of koude lucht de ruimte in. De binnenvelden kunnen airco units zijn of een VRF Systeem, die gemonteerd zijn in of onder het plafond, aan de wand of compleet zijn weggewerkt.

Lucht/lucht warmtepomp bestaat altijd uit een buitendeel en één of meerdere binnenvelden, ook wel afgiftesystemen genoemd. De werking is hetzelfde als de lucht/water warmtepomp, alleen de afgifte van warmte en koeling is anders, namelijk via de lucht en dus niet via radiatoren.

Het voordeel van het blazen van lucht, is dat een ruimte heel snel verwarmd kan worden. Voor particulieren is dat interessant op de slaapkamer. Alleen wanneer er behoefte is aan verwarmen, zet u de lucht/lucht warmtepomp aan. In het geval van radiatoren, worden deze vaak open gelaten en wordt er ook energie verbruikt als u niet op de kamer bent. 

Een lucht/lucht warmtepomp koelt beter dan een lucht/water warmtepomp. De koude lucht die een ruimte wordt ingeblazen mengt zich makkelijker met de bestaande lucht dan een koude vloer in het geval van lucht/water warmtepomp. Daarnaast kan een vloer niet onbeperkt koelen, er ontstaat anders condens waardoor de vloer glad en gevaarlijk wordt, maar ook eventueel beschadigd door waterschade.

Kosten Warmtepomp

Zeer veel mensen kiezen er vandaag de dag voor om te investeren in een warmtepomp. Er zijn aan een dergelijke installatie dan ook heel veel interessante voordelen verbonden. Gebruik maken van een warmtepomp zorgt er namelijk onder meer voor dat u een meer dan behoorlijke besparing kunt realiseren op uw energiefactuur. Dat is evenwel niet alles, want een warmtepomp is ook zeer goed voor het milieu omdat ze een minder grote hoeveelheid CO2 uitstoot. Tel daar ook nog eens bij op dat een warmtepomp over de mogelijkheid beschikt om zowel te koelen als te warmen en u beschikt meteen over meer dan voldoende goede redenen om ervoor te kiezen om een dergelijke installatie in uw woning te plaatsen.

Prijslijst warmtepomp

 

Type warmtepomp    Gemiddelde kostprijs

Grond-water warmtepomp    Vavaf 10.000 a 25.000 euro

Water-water warmtepomp    Vanaf 15.000 euro

Lucht-lucht warmtepomp    Vanaf 4.000 a 7.000 euro

Lucht-water warmtepomp    Vanaf 4.000 a 7.000 euro

Hybride warmtepomp    Vanaf 5.000 a 7.000 euro

 

Voordelen warmtepomp

- Geen gaskosten

- Lagere CO2-uistoot

- Geen schoorsteen nodig

- Kan ook dienen als koeling bij te hoge binnentemperaturen

-regeneratie van de bodem in de zomer bij bodem/water warmtepompen

- lage onderhoudskosten

- subsidie

- Verhoogt het zelfverbruik

- Goede combinatie met vloerverwarming

 

 

Warmtepompen vergelijken: vereiste vergunningen:

Voor het plaatsen voor Warmtepomp u in sommige gevallen een vergunning aan te vragen. Dit is afhankelijk van uw woonplaats en het type van installatie. U kan hiervoor uw installateur om informatie vragen of langsgaan in het plaatselijke gemeentehuis.

 

Waterpomp merken:

Artel: https://www.artelwarmtepomp.nl

 AT-Tec: https://www.technea.nl

Carrier: www.carrier.nl

Ciat: http://www.ciat.nl/

Clausius: www.clausius-warmtepompen.nl

Climaveneta: (grote warmtepompen utiliteit) via www.compacservices.nl

CTA: www.kagebe.nl

CTC: www.ctcbenelux.com

Daikin: www.daikin.nl

Danfoss: www.warmtepompen.danfoss.nl

Ecoforest: www.ecoforest.nl

Enerflow: https://tearasolara.nl/

Enerso: www.enerso.nl

ES: https://www.es-systems.nl/

Fujitsu:   www.fujitsuclimate.nl

Heliotherm: www.heliotherm.nu

Hitachi: www.hdkl.nl

Hautec: www.hautec.net

Horos: www.horos.nl

IDM, http://greensources.eu/

Inventum: www.inventum.nl

Itho: www.itho.nl

Jifon: www.jifon.nl

LG Warmtepompen centercon.nl/

Mitsubischi: www.mitsubishi-airco.nl

Nefit: www.nefit.nl

NIBE: www.nibenl.eu

Nrgteq: www.nrgteq.nl

Ochsner: www.dutchheatpump.nl

Pico Energy: https://www.anders-verwarmen.nl/

Panasonic: www.aircon.panasonic.eu/NL_nl/

Redenko: www.redenko.nl (niet meer leverbaar)

Remeha: www.remeha.nl

Remko: www.remko.nl

SPRSUN: www.sprsun.nl

Stiebel Eltron: www.stiebel-eltron.nl

Techneco: www.techneco.nl

Technibel: www.technibel.nl

TDenergie  tdenergie.nl

Vaillant: www.vaillant.nl

Viessmann: www.viessmann.nl

Waterkotte: http://www.oshbv.nl/

Western: www.western.nl

WEISHAUPT / Monarch: www.monarch.nl

WOLF: https://nl.wolf.eu/

 

Top 5 installatie bedrijven voor uw waterpomp

NIBE

Alpha Innotec

Viessmann

Ecoforest

Daikin

Offertes aanvragen voor een warmtepomp:

Pagina niet gevonden | Buderus Heiztechnik AG

Warmtepomp offertes – Warmtepomp-info.nl (warmtepomp-info.nl)

Warmtepomp offerte aanvragen | Inclusief gratis advies | ENGIE.nl

Offerte warmtepomp: Vrijblijvend Prijzen & Advies op maat aanvragen (verwarminginfo.nl)

â‹™ Warmtepomp offerte vergelijken en aanvragen? 3 gratis offertes | bespaar tot 40% - Offerte.nl

Warmtepompen: informatie, advies en offertes | Solvari

Warmtepomp: info, tips & prijzen [ 2021 ] - OfferteAdviseur

Offerte Warmtepomp aanvragen - Installatiebedrijf J. Bisschop Punthorst (Staphorst) -Duurzame techniek - Warmtepompen - zonnepanelen (bisschop-techniek.nl)

Bronvermelding:

Wat is een warmtepomp? | Toepassingen en verschillen (klimaatexpert.com)

warmtepomp - Google Zoeken

Kosten warmtepomp 2021 - overzicht | Warmtepomp-info.nl (warmtepomp-info.nl)

Hoe werkt een warmtepomp? (thuiscomfort.nl)

Warmtepomp soorten overzichtelijk op een rij (warmtepompplein.nl)

Waarom is een warmtepomp interessant? – Warmtepompvergelijker

Warmtepomp of Cv-ketel? Alle kosten vergeleken (klimaatexpert.com)

Warmtepomp 2021 | Wat is een warmtepomp? | Pricewise.nl

2021 | Warmtepomp merken • Warmtepomp-weetjes.nl (warmtepomp-weetjes.nl)

 

Nog vergelijken:

Waarom is een warmtepomp interessant? – Warmtepompvergelijker

Sustainable alternative to a gas boiler.

 

What is a heat pump? 

A heat pump is a device with which you generate your own Sustainable energy. A heat pump extracts energy from the environment and works like a refrigerator in reverse. You use less or no gas. This is not only good for the environment, but also good for your wallet. There are different types of heat pumps. They often work alongside your central heating, but the heat pump can also replace it.

 

A heat pump works like a refrigerator turned upside down. A heat pump draws heat from outside instead of removing it. Electricity is used in this process, but less than electric heating without a heat pump.

Heat pump operation depends on the type of heat source the pump uses. Hybrid heat pumps usually extract heat from the air. While an all-electric heat pump can use other Energy sources. A heat pump can extract heat from water, soil or (ventilation) air.

 

 

 

 

 

 

Components of a heat pump

Source

The source is the system from which the heat pump extracts its energy. Heat in winter and cold in summer. The ground can be a source. But also groundwater, surface water or ventilation air. Soil sources are also called heat and cold storage (UTES) systems.

 

Heat

A heat pump looks different for each situation. A heat pump always has an indoor unit. This looks a bit like an Hr-boiler. The appearance of the outdoor unit of the pump depends on the type of pump. Each heat pump also uses a refrigerant to extract heat from the source and deliver it to the home.

 

Delivery system

In a heating system, heat moves primarily in the form of hot water that is circulated with a pump. The delivery system distributes this heat. Most delivery systems use three principles to distribute heat: (heat) radiation, convection and conduction. 

 

Types of heat pumps

 

Air/water heat pump

The air/water heat pump is best suited to individuals.

In many cases you will receive a subsidy.

 

An air/water heat pump uses the outside air as a heat source and produces hot water for radiators, floor heating and/or hot tap water.

 

Operation

Even when it is freezing outside, heat can be extracted from the outside air. This is possible because the absolute zero point is -273 °C, or 0°K (Kelvin). No molecules move anymore at that temperature; there is no energy then. But above that temperature there is energy and an air/water heat pump uses it to generate hot water. Almost all heat pumps operate without problems down to -20°C.

An air/water heat pump always consists of an outdoor unit and an indoor unit. The outdoor unit extracts energy from the outside air and uses it to heat the refrigerant in the heat pump. The refrigerant is the transport medium for the heat (or cooling in summer) and indoors the heat is transferred to water via a heat exchanger. This water can then heat radiators or floor heating. A buffer tank can also be heated with water, which can be used in the kitchen or bathroom.

 

Water-to-water heat pump

The water/water heat pump is used for large applications,

such as in industry, a large company or even a complete residential area.

 

The water/water heat pump makes use of ground heat or a water source (whether or not underground). It heats water that can be used for radiators, floor heating and/or hot tap water. This heat pump is also called a ground source heat pump or a ground source heat pump.

A water-to-water heat pump uses the heat from the ground as its source. When digging only a few meters into the ground, you can already make use of the ground heat. A water-to-water heat pump therefore uses a closed pipe circuit that is laid underground. In this circuit, water is pumped around taking the temperature of the ground. This energy is used to generate even more heat by the water/water heat pump.

Another source that can be used is a water source. Water has the property of having a relatively constant temperature, at least more constant than the outside air. And that is exactly what a water-to-water heat pump can be ideally tuned to, so that it generates heat as efficiently as possible. 

A water source or the ground heat is usually warmer than the outside air in winter. That temperature difference is used to heat your project. In the summer it is exactly the other way around, then the water source or geothermal heat is often cooler. In the summer you can also make use of this temperature difference and thus cool your project. This cooling does not cost you any extra energy, except that water must be pumped around. The heat pump does not need to cool the water, so it is super energy efficient. 

 

Air to air heat pump

The air/air heat pump can be used for both business and private use.

Only for business use is there a possibility for subsidy.

 

The air/air heat pump uses the outside air as a source and blows hot or cold air into the room. The indoor units can be air conditioning units or a VRF System, which are mounted in or under the ceiling, on the wall or completely concealed.

Air to air heat pumps always consist of an outdoor unit and one or more indoor units, also called delivery systems. The operation is the same as the air/water heat pump, only the delivery of heat and cooling is different, namely through the air and not through radiators.

The advantage of blowing air is that a space can be heated very quickly. For individuals, this is interesting in the bedroom. You only turn on the air/air heat pump when there is a need for heating. In the case of radiators, these are often left open and energy is also consumed when you are not in the room. 

An air/air heat pump cools better than an air/water heat pump. The cold air that is blown into a room mixes more easily with the existing air than a cold floor in the case of air/water heat pump. In addition, a floor cannot cool indefinitely, otherwise condensation occurs, making the floor slippery and dangerous, as well as possibly damaged by water damage.

Cost of a heat pump

Very many people today choose to invest in a heat pump. There are many interesting benefits associated with such an installation. Using a heat pump allows you to make considerable savings on your energy bill. But that's not all, because a heat pump is also very good for the environment because it emits less CO2. Add to that the fact that a heat pump has the ability to both cool and heat, and you have more than enough good reasons to choose such a system in your home.

Heat pump price list

 

Type of heat pump Average cost

Ground water heat pump From 10.000 to 25.000 euros

Water-water heat pump From 15.000 euros

Air to air heat pump From 4.000 to 7.000 Euros

Air-water heat pump From 4.000 to 7.000 euros

Hybrid heat pump From 5.000 to 7.000 euros

 

Advantages heat pump

- No gas costs

- Reduced CO2 emission

- No chimney needed

- Can also be used for cooling when indoor temperatures are too high

-Ground regeneration in summer for ground/water heat pumps

- low maintenance costs

- subsidy

- Increases self consumption

- Good combination with underfloor heating

 

 

Compare heat pumps: permit requirements:

For the installation for Heat Pump you in some cases to apply for a permit. This depends on where you live and the type of installation. You can ask your installer for information or visit the local town hall.

 

Water pump brands:

Artel: https://www.artelwarmtepomp.nl

 AT-Tec: https://www.technea.nl

Carrier: www.carrier.nl

Ciat: http://www.ciat.nl/

Clausius: www.clausius-warmtepompen.nl

Climaveneta: (large heat pumps utility) via www.compacservices.nl

CTA: www.kagebe.nl

CTC: www.ctcbenelux.com

Daikin: www.daikin.nl

Danfoss: www.warmtepompen.danfoss.nl

Ecoforest: www.ecoforest.nl

Enerflow: https://tearasolara.nl/

Enerso: www.enerso.nl

ES: https://www.es-systems.nl/

Fujitsu: www.fujitsuclimate.nl

Heliotherm: www.heliotherm.nu

Hitachi: www.hdkl.nl

Hautec: www.hautec.net

Horos: www.horos.nl

IDM, http://greensources.eu/

Inventum: www.inventum.nl

Itho: www.itho.nl

Jifon: www.jifon.nl

LG Heat Pumps centercon.nl/

Mitsubischi: www.mitsubishi-airco.nl

Nefit: www.nefit.nl

NIBE: www.nibenl.eu

Nrgteq: www.nrgteq.nl

Ochsner: www.dutchheatpump.nl

Pico Energy: https://www.anders-verwarmen.nl/

Panasonic: www.aircon.panasonic.eu/NL_nl/

Redenko: www.redenko.nl (not available anymore)

Remeha: www.remeha.nl

Remko: www.remko.nl

SPRSUN: www.sprsun.nl

Stiebel Eltron: www.stiebel-eltron.nl

Techneco: www.techneco.nl

Technibel: www.technibel.nl

TDenergie tdenergie.nl

Vaillant: www.vaillant.nl

Viessmann: www.viessmann.nl

Waterkotte: http://www.oshbv.nl/

Western: www.western.nl

WEISHAUPT / Monarch: www.monarch.nl

WOLF: https://nl.wolf.eu/

 

Top 5 installers for your water pump

NIBE

Alpha Innotec

Viessmann

Ecoforest

Daikin

Get quotes for a heat pump:

Page not found | Buderus Heiztechnik AG

Heat pump quotes - Warmtepomp-info.nl (heatpump-info.nl)

Request a heat pump quote | Including free advice | ENGIE.nl

Heat pump quote: Request customised prices & advice without obligation (verwarminginfo.nl)

â‹™ Compare and request a heat pump quote? 3 free quotes | save up to 40% - Offerte.nl

Heat pumps: information, advice and quotes | Solvari

Heat pumps: info, tips & prices [ 2021 ] - OfferteAdviseur

Request a quote for a heat pump - Installatiebedrijf J. Bisschop Punthorst (Staphorst) -Sustainable technology - Heat pumps - solar panels (bisschop-techniek.nl)

Source reference:

What is a heat pump | Applications and differences (klimaatexpert.com)

heat pump - Google Search

Costs of a heat pump 2021 - overview | Warmtepomp-info.nl (heatpump-info.nl)

How does a heat pump work? (thuiscomfort.nl)

Heat pump types at a glance (warmtepompplein.nl)

Why is a heat pump interesting? - Heat pump comparator

Heat pump or central heating boiler? All costs compared (klimaatexpert.com)

Warmtepomp 2021 | What is a heat pump?

2021 | Heat pump brands - Warmtepomp-weetjes.nl (heatpump-weetjes.nl)

 

Still comparing:

Why is a heat pump interesting? - Heat pump comparator

bottom of page