Waarom elektrisch rijden zo belangrijk

Elektrisch rijden zorgt voor een forse vermindering van de CO2 uitstoot op de weg, helemaal als de auto’s rijden op groen opgewekte stroom. En vermindering van de CO2 uitstoot op de weg is hard nodig. Er zijn momenteel ongeveer 900 miljoen voertuigen op de wereld en vrijwel al die voertuigen rijden op fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen worden duurder, raken op termijn uitgeput en vervuilen de lucht. Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Accu’s worden steeds krachtiger en goedkoper, opladen kan binnen een half uur en het aantal oplaadpunten neemt toe, evenals de actieradius van de elektrische auto.

 

Voordelen:

Het is beter voor het milieu

Elektrische auto’s zijn veel schoner dan traditionele auto’s, omdat ze geen cocktail aan milieuvervuilende stoffen uitstoten. Door in een elektrische auto te rijden, draagt u dus een steentje bij aan een beter milieu. Houd wel rekening met de stroom waarmee de auto wordt opgeladen. Hoe groener de stroom, hoe milieuvriendelijker de auto. Sparen voor een paar zonnepanelen en met deze energie de auto opladen, is dus een heel goed idee. De productie en recycling van vooral de accu’s hebben wel impact op het milieu.

Minder onderhoudskosten

Ook fijn: met een elektrische auto heeft u veel lagere onderhoudskosten. Dat heeft alles te maken met de elektromotor. In vergelijking met een verbrandingsmotor heeft een elektromotor veel minder bewegende delen. Hierdoor is de kans op slijtage een stuk kleiner. Of een elektromotor op de lange termijn nog steeds goedkoper is, zal de tijd leren.

Elektrische auto’s zijn fluisterstil

Het vertrouwde ronkende geluid van de traditionele auto wordt geproduceerd door de verbrandingsmotor. Een elektrische auto wordt aangedreven door elektriciteit, wat zorgt voor veel minder geluid. Dat deze milieuvriendelijke wagens fluisterstil zijn, is een voor- én nadeel. Het is lekker rustig voor automobilisten en voor mensen die dichtbij een (snel)weg wonen, maar gevaarlijk voor fietsers en voetgangers. Er zijn daarom elektrische auto’s die bij lage snelheden iets meer geluid produceren.

Rijden op elektriciteit is goedkoper

Je gooit de tank vol en bent zo een paar tientjes armer. Met een elektrische auto is dat verleden tijd. Elektriciteit is namelijk goedkoper dan benzine, diesel en LPG. De auto thuis of op het werk opladen, is ongeveer de helft goedkoper dan rijden op reguliere brandstof. Openbare laadpunten zijn wel duurder, ook daar is elektriciteit nog steeds goedkoper dan benzine, diesel of LPG.

Elektrische auto’s kun je leasen

Het flinke prijskaartje en de onzekere restwaarde, zijn belangrijke argumenten om geen elektrische auto te kopen. Met private lease hoeft u zich daar niet druk om te maken. U betaalt een vast maandbedrag dat is gebaseerd op het aantal kilometers, de contractduur, de prijs en de restwaarde van de auto.

 

Waar moet je op letten:

1. Type elektrische auto

Er zijn verschillende elektrische auto’s op de markt. De twee populairste modellen zijn de volledig elektrische auto (BEV) en de plug-in hybrid (PHEV). 

De volledig elektrische auto rijdt puur en alleen op elektriciteit. De plug-in hybrid heeft naast een elektrische motor, ook nog een brandstofmotor. Het elektrische bereik van een plug-in hybrid is lager dan die van een volledig elektrische auto, ongeveer 42 kilometer. Het elektrische bereik van een BEV is al gemiddeld 291 kilometer

2. Actieradius

De actieradius van een elektrische auto verschilt per model. De opgegeven actieradius door de fabrikant is een theoretische waarde. In de praktijk kan door rijstijl, gebruik van airco of verwarming en de wegomstandigheden deze waarde flink afwijken, waarbij een afwijking van 15-20% niet ongebruikelijk is.

3. Accucapaciteit

De capaciteit van de accu heeft direct invloed op het aantal elektrische kilometers die gereden kunnen worden. Deze capaciteit wordt uitgedrukt in kWh. Een elektrische auto heeft een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 0,08 – 0,30 kWh per kilometer (ZERauto).

4. Laadtijd 

In de specificaties van de elektrische auto kunt u de laadtijden voor standaard en snelladen vinden. Hoe snel u uw auto kunt laden, ligt aan verschillende factoren. De capaciteit van de batterij en het vermogen van de laadpaal hebben een grote invloed op de laadtijd. Ook andere factoren zoals de temperatuur van de batterij en hoe vol deze al opgeladen is, hebben een direct effect op de laadtijd.

5. Laadmogelijkheden

Als u kiest voor een elektrische auto, is het belangrijk om te weten waar u kunt laden. Er zijn drie hoofdlocaties waar geladen wordt in Nederland: thuis, op het werk of bij publieke laadpalen. Als u wilt laden in het publiek, moet u vaak gebruik maken van een laadpas. Deze laadpas kunt u (soms ook gratis) aanvragen bij verschillende aanbieders. U betaalt per laadsessie op basis van uw laadtijd en/of het aantal kWh dat u heeft geladen. Enkele laadpaal eigenaars vragen ook om een starttarief. Als u bij u thuis laadt, betaalt u alleen uw eigen stroomkosten.

Soorten elektrische auto’s

Als u een elektrische auto wilt kopen, heeft u de keuze uit verschillende typen. Er zijn auto’s die 100% elektrisch rijden, maar omdat de actieradius van een volledig elektrische auto meestal beperkt is, zijn de meeste elektrische auto’s nu nog hybride. Deze hybride auto’s combineren een elektromotor met een traditionele verbrandingsmotor.

Tips voor het aanschaffen van een elektrische auto

Het meeste plezier haalt u uit een elektrische auto als hij perfect past bij uw gebruik. De ontwikkelingen gaan snel, laat u daarom is het altijd handig om zoveel mogelijk informatie te lezen voor een aan te schaffen

Kijk niet alleen naar het prijskaartje. Een elektrische auto is doorgaans duurder dan een gewone auto, maar heeft wel lagere brandstofkosten en levert in de meeste gevallen belastingvoordeel op.

Houd eens een tijdje bij hoe u uw huidige auto precies gebruikt. Hoe vaak u lange ritten en korte ritten maakt, bijvoorbeeld. Het kan zijn dat u minder ver rijdt dan u denkt.

Denk niet alleen na over het rijden, maar ook over het opladen. Is er een oplaadpaal in de buurt of kan er wellicht een geplaatst worden voor uw huis?

Milieuvriendelijk autorijden

Elektrische en hybride auto’s zijn minder belastend voor het milieu dan een gemiddelde benzine-auto. Ze stoten geen of minder schadelijke stoffen uit tijdens het rijden. De 100% elektrische auto rijdt natuurlijk het schoonst, maar mits de accu zoveel mogelijk gebruikt wordt, verminderen ook de hybride, de plug-in hybride en de range extender de CO2-uitstoot aanzienlijk. Belangrijk is dus dat u een auto kiest die past bij uw gebruik, zodat u de accu optimaal gebruikt.

Goed om te weten: de uiteindelijke voordelen voor het milieu hangen ook af van de herkomst van de stroom waarmee u uw elektrische auto oplaadt. Een auto die opgeladen wordt met stroom opgewekt door de zonnepanelen op uw eigen dak is natuurlijk een stuk schoner dan een elektrische auto die rijdt op stroom uit een gewone energiecentrale.

 

Soorten Laadstations

1-fase of 3-fase

Het laadvermogen van een laadpaal wordt gemeten in Kilowatt (kW). En dit laadvermogen is afhankelijk van de aansluiting die je thuis in je meterkast hebt en de capaciteit van je laadpaal. Je kunt bij de keuze van een laadpaal kiezen uit een 1-fase en een 3-fase laadpaal. Even heel simpel gezegd: bij een 1-fase laadpaal gaat de stroom door 1 draad, waarbij dat bij een 3-fase laadpaal 3 draden zijn. Het laadvermogen van een 3-fase laadpaal is dus hoger dan dat van een 1-fase laadpaal en dus kun je je auto sneller opladen.

 

Montage tegen muur/paal

Een laadstation kan tegen de muur worden gemonteerd, of op een paal. Het is belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de parkeerplek, zodat je geen zeer lange laadkabel nodig hebt.

 

Laadpas

Als je al elektrisch rijdt heb je waarschijnlijk een “laadpas” om bij openbare laadpalen op te laden. Afhankelijk van het merk van de laadpaal gebruik je ook thuis een pasje om jouw laadpaal te activeren. Je start dan een laadsessie door het pasje simpelweg voor het laadstation te houden.

 

Vaste of losse kabel

Sommige laadpalen hebben een vaste kabel, terwijl je bij andere laadpalen een losse kabel nodig hebt. Houdt er rekening mee dat de kabel bij een vaste verbinding dus niet losgenomen kan worden van het laadstation. Je hebt dan een aparte kabel nodig om op andere plekken te laden.

 

Enkele of dubbele lader

In sommige huishoudens zijn 2 elektrische auto's aanwezig. Of je wilt simpelweg een laadpunt beschikbaar stellen voor je bezoekers of voor klanten. In dat geval is een lader met 2 laadpunten aan te raden.

 

Off- en online laadpalen

De laadpalen die offline werken, zijn alleen verbonden met de auto. Zodra de stekker wordt aangesloten begint de laadpaal te laden en deze stopt zodra de stekker wordt losgekoppeld. De online paal geeft je de mogelijkheid om deze op afstand te bedienen, automatisch stroomkosten te verrekenen en de laadgeschiedenis in te zien.

Hoe vergelijk elektrische auto’s:

Goed om te weten: de uiteindelijke voordelen voor het milieu hangen ook af van de herkomst van de stroom waarmee u uw elektrische auto oplaadt. Een auto die opgeladen wordt met stroom opgewekt door de zonnepanelen op uw eigen dak is natuurlijk een stuk schoner dan een elektrische auto die rijdt op stroom uit een gewone energiecentrale.

 

10 elektrische auto’s:

Merk en model    Waarom in de top 10?    Prijs (vanaf)

Volkswagen ID.3    Het eerste volledig elektrische model van VW    35.000 EUR

Mercedes-Benz EQC    Premium SUV op elektriciteit, altijd leuk    80.995 EUR

Opel Corsa-e    Tijdloos en voordelig    31.000 EUR

Peugeot e-208     Sportief design en zeer rijk uitgerust    36.250 EUR

Mini Electric    Iconisch en oplaadbaar    33.000 EUR

BMW iX3    BMW, SUV, EV: dat wordt leuk    70.000 EUR

Volvo XC40 Recharge     Heel veilig en intelligent    60.000 EUR

Fiat 500e    Dit zou de Tesla van de stadsauto’s kunnen worden    25.000 EUR

Porsche Taycan    Luxe elektrische sportwagen    110.000 EUR

Tesla Model Y    Een SUV-achtige Model 3    57.000 EUR

 

Bij het samenstellen van deze lijst is er gekeken naar de volgende 5 punten:

Comfort.

Een auto is meer dan een blik op wielen. U wilt er lekker in kunnen zitten, samen met uw familie. Daarnaast is het fijn als de auto prettig rijdt en voorzien is van rijhulpsystemen, zoals rijstrook assistent en noodremsysteem.

Actieradius.

Om deze lijst te halen moet een auto toch wel een minimale actieradius hebben van 200 km. Daarbij geldt uiteraard dat hoe groter deze radius, hoe beter.

Design.

Het oog wil ook wat. Nu profiteert het design iedere elektrische auto wel van het feit dat deze zo aerodynamisch mogelijk worden gemaakt vanwege de langere actieradius die dit oplevert, maar de ene auto is mooier dan de andere.

Uitrusting en actieve veiligheid.

Een beter milieu moet niet ten koste gaan van de veiligheid. Daarom geven we voorrang aan auto’s die uitblinken in veiligheid met hoge scores op de Eurotest en die veel actieve veiligheid aan boord hebben.

Prijs.

U wilt zo veel mogelijk auto, voor zo weinig mogelijk geld. Daarom vinden wij betaalbare elektrische auto’s net iets interessanter dan hele dure. Toch hebben we ook enkele luxe elektrische auto’s in onze lijst opgenomen, voor de afwisseling.

Bronvermelding

elektrische autos vergelijken - Google Zoeken
De beste elektrische auto’s in 2020 – Onze top 10 (inkoopautos.com)
De grootste voordelen en nadelen van de elektrische auto (poliswijzer.nl)
Bekijk en Vergelijk alle Elektrische Auto's - Mountox
Het kopen van een elektrische auto | bovag.nl | thema's
Alle elektrische auto's 2021 | ANWB
Elektrische laadpalen - Welke soorten zijn er? | Groenopladen.nl
5 zaken om op te letten als u kiest voor een elektrische auto - Nieuws- en persberichten | ALD Automotive
Elektrische auto’s: de voor- en nadelen - InShared
Over elektrisch rijden - Rij elektrisch - Rij elektrisch (natuurenmilieu.nl)
Elecktrische autos - Google zoeken

Porsche Taycan (Taycan, Taycan 4s, Taycan turbo, Taycan Turbo S)

De ziel heeft vele facetten, maar geen vaste vorm. Ze is veranderlijk en constant in beweging – en laat zich op veel verschillende manieren zien. Door een glimlach die een maximum aan enthousiasme uitstraalt: bij het zien van de PorscheTaycan. Of door kippenvel over het hele lichaam, veroorzaakt door de 1,2 g acceleratiekracht van de Taycan Turbo S. De actieradius van de Taycan bedraagt maximaal 416 kilometer.

Topsnelheid: 230 km/u- 260km/u

0-100 km in 2,8-5,4 sec

Verkrijgbaar vanaf €87.200,00- €191.700,00

Afmetingen: 4.963 mm lengte x 1.966 mm breedte x 1.378-1.395 mm hoogte

Accu: 79,2-93,4 kWh 800 V li-ion

Massa rijklaar: 2.025 - 2.280 kg

Vermogen: 300 - 560 kW

Bron: porsche.com

 

Tesla model S (Long range, plaid, plaid +)

Tesla bouwde hierop voort en ontwikkelde 's werelds eerste hoogwaardige volledig elektrische sedan, de Model S, die in elke categorie de beste auto in zijn klasse is geworden. 

 

Topsnelheid: 322 km/u

0-100 km in 2,3 sec

Verkrijgbaar vanaf € 89.990,00 - €139.990,00

Afmetingen: 4.970 mm lengte x 1.964 mm breedte x 1.445 mm hoogte

Massa rijklaar: 1735 - 2239 kg

Vermogen: 493 - 809 kW

Bron: tesla.com

Audi e-tron sportback e-tron S

De Audi e-tron is een echte Audi, maar dan volledig elektrisch.

De Audi e-tron S is de sportieve broer van de populaire Audi e-tron. Het is de eerste reguliere productieauto met drie elektromotoren: twee op de achteras en eentje voorin. Daarmee sprint de Audi e-tron S in slechts 4,5 seconden van 0 naar 100. Voeg daar zijn andere pluspunten aan toe, zoals het ruime interieur en de WLTP-actieradius van 364 kilometer en het is duidelijk dat de Audi e-tron S een winnaar is

 

Topsnelheid: 210 km/u

0-100 km in 5,1 sec

Verkrijgbaar vanaf € 105.390

Afmetingen: 4.901 mm lengte x 1.616 mm hoogte

Massa rijklaar: 2.595 kg

Vermogen: 370 kW

Bron: audi.com

Hyundai kona electric 2021

De nieuwe, veelzijdige KONA Electric combineert een indrukwekkend rijbereik met een gedurfd SUV-design. De KONA Electric met het 64 kWh-batterijpakket heeft een actieradius tot 484 kilometer. En wie nu kiest voor elektrisch rijden, profiteert nog steeds van 8% bijtelling in plaats van 12% die in 2021 voor alle elektrische auto's gaat gelden. Hyundai heeft namelijk de zeer rijk uitgeruste KONA Electric extra ingekocht. Dit levert je een besparing op je netto bijtelling op tot wel € 94 per maand!

Topsnelheid: 167 km/u

Vanaf €41.595,00

0-100 km in 7,6 sec

Afmetingen: -

Massa rijklaar: -

Vermogen: 150 kw

Ceo: Jan Hoekman

Bron: www.hyundai.com

 

Skoda enyaq 2021

De ENYAQ iV staat naar verwachting begin 2021 in de showroom, maar is nu al te bestellen vanaf € 40.780. De ENYAQ iV's komen met verschillende optiepakketten en interieur design selecties. De elektrische SUV heeft een snellaadfunctie waarmee hij binnen maximaal 42 minuten* van 5 naar 80% kan laden. Daarnaast is hij in staat een gewicht tot 1.000 kg* te trekken.

 

Topsnelheid: 160 km/u

vanaf € 39.755

0-100 km in 8,5 sec

Afmetingen: 4.649 mm lengte x 1.879 mm breedte x 1.616 mm hoogte

Massa rijklaar: 1.965 - 2.075 kg

Vermogen: 180 pk

Ceo: Tjeerd Tuitel

Bron: www.skoda.nl

Volkswagen e-golf – volledig elektrisch 

De 100% elektrische e-Golf brengt je verder dan ooit. Tot maximaal 230 kilometer*, en dat tegen een bijtelling van slechts 12%. De e-Golf herken je vanbuiten aan de blauwe designaccenten en LED verlichting. Vanbinnen is de e-Golf standaard uitgerust met luxe opties, zoals een verwarmbare voorruit en infotainmentsysteem 'Discover Media'.

 

Topsnelheid:  150 km/u

0-100 km in 9,6 sec

Verkrijgbaar vanaf € 32.980

Afmetingen: 4.270 mm lengte x 1.799 mm breedte x 1.450 mm hoogte

Massa rijklaar: 1515 kg

Vermogen: 100 kw

Ceo: Ralf Brandstätter

linkedIn: Ralf Brandstätter

bron: www.volkswagen.nl

 

Fiat 500e ‘la prima’

De nieuwe 500 is de eerste elektrische stadsauto die is uitgerust met innovatieve rijassistentiesystemen die Level 2 autonoom rijden mogelijk maken. Deze zogeheten ADAS-systemen nemen onder bepaalde omstandigheden functies als aanpassen van de snelheid en remmen over om het rijden in de stad zo veilig mogelijk te maken. Met een actieradius van 320 tot 460 km.

 

Topsnelheid:  150 km/u

0-100 km in 9  sec

Verkrijgbaar vanaf € 23.900

Afmetingen: 3.632 mm lengte x 1.683 mm breedte x 1.527 mm hoogte

Massa rijklaar: 1.265 - 1.390 kg

Vermogen: 70-87 kw

Ceo: Yann Chabert

www.fiat.nl

 

 

Polestar 2

Actieradius: 470 km

Topsnelheid:  205 km/u

0-100 km in 4,7  sec

Verkrijgbaar vanaf € 58.900

Afmetingen: 4.607 mm lengte x 1.859 mm breedte x 1.478 mm hoogte

Massa rijklaar:  2.023 kg

Vermogen: 300 kw

Ceo: Willem Baudewijns

www.polestar.nl

 

Larens Choice © 2020 LC| Contact  Jacqueline Rosenberg

Rosenberg Skin Clinic.jpg