top of page

Secrets

Geheimen

De Zelf is zo krachtig. Besef deze kracht. Je bent goddelijk zodat je moeilijke tijden door kan maken en toch kan blijven lachen. Mensen zitten en bidden. In alle religies. Wat gebeurt er. We maken onszelf sterker. Een gevoel van verlicht te zijn. Pieker er niet over. Ga er lachend doorheen. Mensen liggen er soms wakker van. Daardoor wordt het nog moeilijker. Laat het gaan. Laat het los. Het gaat over. Wij maken ons overal zorgen over. Over mensen waarvan we houden en die we haten. Het leven is als een frituurpan. Spring er niet in.  Je kunt niet ontsnappen. 

Er is een geheim die beschreven is in Gitta. Krisna zei; bevecht de oorlog en win het koninkrijk in jezelf 

 

Vecht de oorlog betekent: Wees in de wereld. Loop er niet voor weg, met al zijn obstakels. En niets is permanent in deze wereld. Niets is voor altijd. We vragen het zelfs onze geliefde. Wil je voor altijd bij mij zijn? Degene die het vraagt weet ook dat niemand ervoor altijd is. Hij/zij zelf ook niet. Of wil je dat het plezier voor altijd zal duren? Niets is voor altijd op aarde, plezier niet maar ook ellende niet.

 

Alles bestaat door contrasten

Als iemand alleen maar ellende zou kennen dan ervaar je dit niet meer als ellende omdat je het contrast niet kent. Daarom is het enorme pleziergevoel ook maar van korte duur. Sterker nog, vaak wordt het plezier uit bijvoorbeeld seks en materiële zaken later ervaren als pijn. Probeer ervan te genieten maar dwing het niet dwangmatig af in het leven. Jaag het niet na. Maar wees in het leven zelf. In je Zelf. En deel je zelf. Wees met mij. Wees in deze mooie wereld, bewust van het niet permanente en neem een meester in je hart.

De wereld is niet altijd makkelijk voor je maar dat centert je weer 

 

Ook de mensen om je heen kunnen je teleurstellen. Of je hebt bijna je hele leven de kinderen opgevoed maar ze gedragen zich niet zoals je zou willen. Dan voel je pijn. Je voelt de frituurpan weer. Of je geliefde zegt iets onaardigs. Je breekt vanbinnen. Maar tegelijkertijd word je weer gecenterd naar je zelf. Alleen dis-passion kan jou terugbrengen naar je zelf. Dit betekent niet dat je geen passie mag hebben maar de anti-passie brengt je mind weer teug naar het middelpunt in jou. Je bent dan thuis. Dat is meditatie. Meditatie neemt je mind (dat normaal alle kanten op vliegt) weer terug mee naar huis, het huis in jezelf. Het huis in jezelf is in je hart. Dat noemen we ook wel je bron, Rada. Dara betekent een stroom, een flow. De mind flows Out. Rada is terug naar de bron. Iedereen verlangt, het verlangen naar de bron. De zelf.

Als je alleen maar bezig bent voor plezier in de toekomst dan ben je gefrustreerd in het heden

 

Als je alleen actie onderneemt voor de vrucht dan wordt de actie zwak. Terwijl als je voor je gevoel de vrucht “opgeeft”, je doet het gewoon en je leeft in het moment dan brengt dat je op dit moment al een vruchtbaar gevoel. De actie zelf zal je al verder brengen. Laat de vrucht los.

Als je denkt aan iemand van wie je veel houdt, wat doet dat met je?

 

Je krijgt een fijn en blij gevoel van binnen. Heb je weleens gemerkt hoe je jezelf voelt als je aan iemand denkt wie je niet mag? Er vindt het tegenovergestelde plaats. Het gevoel wordt naar. Doordat je iemand haat zul je zelf dus een negatief zaadje in jezelf planten. En je gaat lijken op degene wie je haat. Daarom moet je nooit iemand haten. Als je een bloem mooi vindt zal de bloem niet mooier worden. Als je de bloem lelijk vindt zal de bloem niet anders worden. Het is alleen jouw mind die jijzelf mooi of lelijk maakt.

*De God zit in jezelf

Als je god de hemel in prijst in je gebed, zal God niet denken o ik krijg een complimentje. Nee hij zal zich niet geprezen voelen. Hij is echt niet zo dom. Hij wordt echt niet gelukkiger door jouw geslijm. Het gaat om je compleet gevoel. De echtheid. 

Waardeer alle aspecten van het leven. Omarm zelfs discriminatie. Zonder discriminatie is er geen vrijheid. Gebruik discriminatie om de vrijheid te zien en te beogen en je zult groeien. Gebruik je de donkere kant van discriminatie dan zul je krimpen.

* Er staat de God ipv God omdat er hier niet een bepaalde God wordt bedoeld maar meer de goedheid in jezelf. Bron: Sri Sri Ravi Shankar is interreligieus, dus hangt geen bepaald geloof aan maar haalt wijsheden uit elk geloof. Daarom zou het mooi zijn als elke school interreligieuze lessen zou geven.

Zelfmoord is nooit de oplossing, want dan spring je in de frituurpan. Doe aan zelfstudie, observeer. Wat gebeurt er in mijn lichaam. Ons lichaam is eigenlijk hol en leeg. We bestaan maar uit een heel klein pakketje, 98 procent van ons lichaam is gemaakt van space. We zijn gemaakt van geluid. Het geluid was het eerste dat er was. Veda. Geluid is het zaad van creatie. Geluid is van grote waarde. Divine is daaruit voortgekomen. Wanneer je niet het goddelijke in de vorm ziet dan ben je ook niet in staat om het goddelijke te voelen in het vormloze.

Alles wat je doet in je leven is dealen met vaste materies, forms. Om meer tot het vormloze te komen waar ons zelf zich ook bevindt, daar zullen we meer moeten loslaten. Hoofd leeg, hart vol en handen bezig. Dit wordt ook wel de staat van Yoga genoemd.

Bron: H.H. Sri Sri Ravi Shankar

ls.

bottom of page