top of page

HAPPINESS MEANS IN DUTCH GELUK(T) 

Met dank aan mijn master H.H. Sri Sri Ravi Shankar

​

Deel 1 Basis begrip van geluk

​

Wat is wat wij willen? Alles wat je wil doe je omdat het je geluk geeft. We zoeken, kiezen en doen. We denken dat we nadat we iets hebben gedaan dat we dan gelukkig zullen zijn. Maar zie je, het gebeurt niet op die manier. Ook al gebeurt het, het geluksgevoel is van korte duur. Je vraagt een kind, ben je gelukkig? en deze zeg. Als ik word als mijn broer en naar college kan. Dan ben ik gelukkig. En je vraagt een student "ben je gelukkig?"  Ja als ik op mezelf ben, een business heb of een goede baan dan ben ik gelukkig.

Praat met iemand die de goede baan heeft en deze zal zeggen. " als ik mijn solemate ontmoet. Dan ben ik gelukkig.

Oké je hebt je solemate. Ben je gelukkig? Als ik een kind heb, dan ben ik gelukkig. Vraag degene die kinderen hebben, "ben je gelukkig?".  Als de kinderen goed terecht zijn gekomen, dan ben ik gelukkig. Daarna zeg je, als ik met pensioen ben dan ben ik gelukkig. Nu heb ik nog teveel verantwoordelijkheden. Vraag alle mensen die met pensioen zijn. Ben je gelukkig nu? Ze zullen vertellen over de goede oude tijd. 

​

Het hele leven richten we zo in dat we op een dag gelukkig zullen zijn in de toekomst. Het is net alsof je de hele nacht je bed aan het opmaken bent maar geen tijd hebt om te slapen. Want je was zo druk met je bed mooi opmaken. En dan is opeens je leven voorbij.

Stel je wordt 80 of 90 jaar. Je slaapt 8 uur per dag. 35 jaar ben je aan het slapen. In de badkamer, 2 of 3 uur. 8 tot 10 jaar in de badkamer. Hetzelfde aan de eettafel. Je werkt 8 uur per dag, nog eens 35 jaar. Hoeveel jaar ben je echt gelukkig. 

​

Psychotherapie 

In therapie gaan zal sommige mensen best helpen maar er zijn stromingen in de geest die emoties verbindt met gebeurtenissen. 

Veel mensen gaan jaren in therapie en zijn nog steeds niet genezen. Sommigen zelfs 20 jaar. Eigenlijk hoef je dat niet te doen want je kunt alles wegwassen. Psychotherapie is eigenlijk gepasseerd op de studie van de vuilniszak. Je hoeft de vuilniszak niet te analyseren. Welke vuilnis is van welke dag. Je kunt simpel een strik om zijn nek maken en de zak weggooien. Bovendien heeft psychotherapie voor heel veel mensen de relatie met hun omgeving verstoord. Iemand komt bij de therapeut en hoort dat haar moeder iets gedaan heeft toen ze 3 was. De relatie met haar moeder was goed maar nu niet meer. Dit komt vaak voor. Natuurlijk zitten er heel veel goede aspecten in psychotherapie maar er zijn ook andere methoden om los te laten.

​

Er zijn twee manieren om naar het leven te kijken. Ga ik geluk ervaren nadat ik iets heb bereikt. Of je zegt, ik ben gelukkig met wat ik nu heb en ik doe dat andere ook. Het werk kan geluk geven of je ervaart pas geluk van het resultaat dat het werk geeft. Een fundamenteel verschil! Dit noemen we in het nu leven. Hoe zet je de eerste stap?

 

Bewust leven, in het nu

Wees je bewust van je lichaam. Vaak worden we er pas van bewust als er iets aan mankeert. Als we pijn hebben. Hetzelfde met ademhalen. We zijn ons er pas van bewust als de lucht vervuild is. Heb je er wel eens aan gedacht wat het eerste was wat je deed toen je op de wereld kwam. Ademhalen. Nee niet eerst huilen.  Eerst inademen, dan huilen. En het laatste wat je zal doen is uitademen. En anderen zullen huilen.

Elke keer als we uitademen ademen we afvalstoffen uit. Ademhalen is verbonden met onze mind. Laten we even kijken. Wat gebeurt er in onze mind. Er komen bijna continue allerlei gedachten binnen en weer uit. 16 uur lang zijn we aan het denken en praten we in onszelf of letterlijk. Het is een daad van energie. Verspilde energie. Vaak zijn het herhalingen. Je hebt al zo vaak dezelfde uitingen gedaan. Alsof je oude vinyl is blijven hangen op je pick-up.

 

Gedachten

Vaak gaan gedachten heen en weer, steeds dezelfde gedachten. Dit heet zorgen (als zelfstandig naamwoord). Bij het opstaan, je thee en in de auto voor een verkeerslicht. Je bent boos over het verleden en angstig over de toekomst. elk moment denk je. Het had beter gekund, het moet beter. Dus je bent bezig spijt te hebben van wat is geweest. Het is al geweest en weg! Het is gevallen en gebroken. En je blijft herhalen, het had niet mogen breken. Helpt het? Nee!

Is dit niet wat we allemaal doen over het verleden? Of je afvragen " waarom hebben ze mij beledigd?' Het antwoord is duidelijk. Omdat ook deze personen zich niet bewust zijn van de gedachten die door hun mind rennen. 

​

Nu ben je al even aan het lezen. Wat gebeurt er bij jou. Wat gebeurt er in jouw mind. Je hebt een filter. Je zegt, ja, ja, nee, nee. Dus je bent het eens met mij over wat je al weet en je bent het niet eens over wat je niet weet of al denkt te weten. Dus je luistert naar jezelf en niet naar mij.

​

Je hoeft het ook niet eens te zijn. Het is niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, dat je ervan bewust bent van je eigen totstandkoming van je mening. Dit noemen we gewaar zijn, bewust zijn. Als je dat niet bent, ben je geneigd continue te reageren alsof je iets zou moeten verdedigen.

​

Herinneringen

Laten we kijken naar herinneringen. Wat herinner je het meest? Je hebt 10 goede ervaringen en 1 slechte. Welke blijft bij je? Die ene slechte blijft steken in je gedachte. Tien complimenten vergeet je maar die ene belediging blijft bij je. We hebben in het leven 80% geluk en 20% tegenslag maar we maken van die 20% zelf een veel groter aandeel. We doen het niet bewust maar onbewust doen we dat. Als we hiervan bewust zijn kunnen we beter in het moment leven en genieten van het moment. 

​

Compassie

Compassie is dat je jezelf 1 voelt met iedereen. Dat is je verlicht voelen. Je als een kind voelen. dan ben je in het koninkrijk van je basis, je thuis. Je ook thuis voelen met iedereen omdat je niet oordeelt. Je geen zorgen maken wat anderen van je denken. Laat de anderen denken wat ze willen. Een gedachten of mening is nooit permanent. Ze komen, gaan en veranderen. Jouw mening over anderen en jezelf verandert ook constant. En waarom zouden we onszelf daar zorgen om maken. Het neemt een groot deel van onszelf in beslag en staat ons geluk in de weg. Laat het los. Het zijn obstakels die ons verder weg van het thuis brengen. Relax. Bedenk, je bent deel van iedereen. Wees vrij en open. Geniet van de 80% van geluk dat het leven ons geeft.

Het is heel simpel, je moet het alleen zien. Het nu. Het is net als verliefd zijn. Dan ben je wel in het nu. In het Engels "the present moment" een presentje die je op dat moment uitpakt en van geniet. Dat is ook het gevoel dat meditatie geeft. 

Het is ook wat sex geeft. Maar in meditatie zit het verschil dat je na sex moe bent en meditatie geeft energie en is langer houdbaar.

Meditatie is geen oefening. Het gebeurd vanzelf. Je bent in contact met jezelf. Antwoorden worden gevonden. Je leeft in realiteit. Je bloeit nu. Hou niet je knop strak vast. De knop kan dan nooit uitkomen.

​

Wat kun je doen

Wat helpt is goede voeding, muziek, fitness, yoga en ademhalen. Alcohol en drugs zorgen voor dichte mist. Het gevoel wordt minder. Het heet niet voor niets verdovende middelen. Dus eigelijk gebruike we dat als pleister in plaats van de wond schoon te maken. Alsof je in je auto het olielampje ziet branden en het af gaat plakken. 

​

Of je nu gelooft in een god of niet

Of je het god noemt of goedheid, de bron waaruit je bent ontstaan. Je zou je geloof niet hoeven bewijzen. Als je pijn hebt vraagt ok niemand je het te bewijzen. Het is een ervaring, een gevoel. Nee ik geloof niet. Ik weet het.

​

Overgeven

Het is belangrijk om je over te geven aan het leven. Je te laten vallen. Het is net als verliefd worden. I am FALLING in love. Dan geef je jezelf ook aan de ander. Vertrouwen is het grote geheim. Je laat het gebeuren. Je hoeft het niet te leren. Al het moois komt op je af. Geloof het positieve, vertrouw en het zal komen. Laat al je negatieve gedachten wegvliegen. Bedenk in je gedachten er een wolk bij. Plaats ze op de wolk en laat deze meenemen met de wind. Een techniek die vaak bij meditatie wordt gebruikt om stilte in je hoofd te krijgen.

​

Waarom zou je het niet proberen. Proef ervan om de smaak te ervaren.

​

Hoe kunnen we vertrouwen oefenen?

Om vertrouwen te begrijpen moeten we naar het tegengestelde kijken. Dat is twijfel. Waar twijfelen we over. We twijfelen altijd over het positieve aan mensen, nooit aan het negatieve. Je twijfelt nooit als je ongelukkig bent.  Je twijfelt nooit als iemand boos op je is. Je vraagt nooit "Ben je echt boos op mij?"  Je vraagt wel "Hou je echt van mij?" Je wilt er zelfs graag bewijs van zien. Je twijfelt nooit over je depressie. Ben ik echt depressief? Je twijfelt wel aan je geluk. Ben ik echt gelukkig? Er zijn verschillende twijfels. In jezelf, in anderen en het oneindige. In het andere wat we niet weten. Er zijn mensen waar twijfel zich gaat nestelen als een ziekte. Die 5x de voordeur checken of deze wel op slot zit of generaliseren over bepaalde mensen. Dit heet paranoia. Het is zelfdestructie. Als iemand boos op je is, twijfel dan over zijn boosheid. Boosheid is niet een permanente staat. Het wordt vaak veroorzaakt door stress. Als je dit begrijpt zal je vertrouwen in goedheid groeien. Anders zul je iedereen als een bedrieger gaan zien en het negatieve zal groeien in jou. Je hebt een zaad geplant in je lichaam die ziekte kan veroorzaken.

​

Doel

 Je mag jezelf best als doel stellen een miljoen euro te gaan bereiken. Maar denk niet dat het bereiken van het doel je gelukkig zal maken. Het gaat om de reis er naar toe. Als je dat doet zonder jezelf te verliezen in het negatieve dan is dat prima. Zie alleen niet het geluk in het resultaat. Uiteraard kun je met geld ook een heleboel goeds doen voor de wereld. Maar meestal willen we meer, meer, meer. Dan heb je 3 miljoen en ben je nog steeds niet gelukkig. Steve Jobs, de Apple grootheid. Bijna iedereen heeft zijn creatie in huis. Hij liet een video achter toen hij stierf, 56 jaar werd hij. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Ik heb het zelf niet bedacht. Het is er altijd al geweest. In basis is de boodschap hetzelfde in de bijbel, de Koran, Gitta, de Tenach (Joodse oude testament). Het is de mens die de geschriften in hun mind anders "lezen".  Interreligieuze scholen zouden een groot verschil maken. Het vak godsdienst kan dan vervangen worden door Levenstijl, over het leven, jouw leven. In je jezelf, om je heen, met elkaar. Etiquette op hoog niveau, communicatie, respect en compassie.

​

​

​

bottom of page