top of page

Wandelen, nou ik vond het vroeger een beetje saai maar je kunt er ook anders naar leren kijken. Als je het ziet als een sport dan mis je weliswaar de competitie (lekker belangrijk) maar het leuke aan wandelen is wel dat je het met iedereen kunt doen. Dus je combineert het samenzijn met je vriend of vriendin met beweging. Bovendien kun je een lijstje maken met verschillende locaties die jou leuk lijken. Je maakt eerst de grove indeling. 

​

  • duinen en strand

  • bos

  • heide / natuurreservaten

  • stadsparken

​

Vergeet ook niet naar mooie plekken op loop of fietsafstand bij jou in de buurt te kijken. Zo kun je makkelijker een dagelijkse loopronde maken die in je systeem gaat zitten. Zorg voor goede kleding en lekkere schoenen. 

 

Sport voor jong en oud

Een sport voor (bijna) iedereen: van heel jong, tot heel oud. Immers: deze sport kent geen tijdwaarnemers om de prestaties te meten.

Nee, iedereen levert zijn of haar prestatie, op eigen niveau.

Of men nu tachtig kilometer in tien uur aflegt of een hele dag uittrekt voor een tocht van vijf kilometer, men beoefent de wandelsport op zijn eigen niveau, op tijden die het beste uitkomen en in het gezelschap dat de wandelaar zelf verkiest.

Gezondheidsvoordelen van wandelen
 

  1. het gaat het effect van de erfelijk aanleg voor overgewicht tegen 
    Harvard-onderzoekers keken naar 32 mensen met een erfelijke aanleg voor obesitas en onderzochten daarbij 12.000 mensen om te kijken of deze genen daadwerkelijk bijdroegen aan het lichaamsgewicht. En yes, ze ontdekten dat bij de deelnemers die ongeveer een uur per dag liepen, de effecten van die genen werden gehalveerd. 

  2. Het verminder het risico op borstkanker
    uit het onderzoek van de American Cancer Society bleek dat vrouwen die zeven uur of meer per week liepen, een 14% lager risico op borstkanker hadden dan degenen die drie uur of minder per week liepen.

  3. Het verlicht je gewrichtspijn
    Lopen beschermt de gewrichten (en vooral de knieën en heupen die het meest vatbaar zijn voor artrose).

  4. Het versterkt de immuun functie
    Lopen is een manier om je te beschermen tijdens het griepseizoen. Uit een onderzoek bij meer dan 1.000 mannen en vrouwen bleek dat degenen die minstens 20 minuten per dag en 5 dagen per week wandelden, 43% minder ziektedagen hadden dan degenen die één keer per week of minder trainden.

  5. Mentale voordelen
    Wandelen stimuleert je hersenen ook om endorfine aan te maken. Dit geluk hormoon heeft een antidepressieve werking. Deze stof stimuleert je mentale gezondheid, gevoeligheid voor stress en pijn en geeft je een euforisch gevoel!

  6. Helpt met huisstofmijtallergie
    Heb je last van huiselijke allergieën zoals huisstofmijtallergie of allergie tegen dierenharen? Dan helpt het ook om geregeld wat frisse buitenlucht op te zoeken.

  7. Risico op diabetes verlagend
    Door te wandelen wordt het risico op diabetes verlaagd met circa 60%. Na een tijdje neemt de insulinegevoeligheid stapsgewijs af.

 

Wandelvormen

​

Nordic Walking
Bij Nordic Walking wandel je met twee stokken. Deze wandelvorm ontleent zijn naam aan het land van herkomst: Finland. Nordic walking was vooral zo’n tien jaar geleden erg populair, maar ook nu nog beoefenen veel mensen deze wandelvorm

De stokken zorgen ervoor dat je je conditie en uithoudingsvermogen traint. Je wandelt bovendien effectiever omdat je je rug-, schouder- en armspieren intensief gebruikt. Het is hierbij wel van belang dat je een juiste techniek toepast en een juiste lichaamshouding aanneemt. De beweging tijdens nordic walking bestaat uit vier verschillende fases: de zwaaifase, het planten, de duwfase en de trekfase.

 

Lange afstandswandelen
Bij lange afstandswandelen loop je 60 kilometer of meer achter elkaar, met korte onderbrekingen. Een voorbeeld van een lange afstandswandeling is de Kennedymars. Bij deze wandelingen is het de bedoeling dat je tachtig kilometer aflegt binnen 20 uur. Vaak start je ’s avonds om de hele nacht door te wandelen. Long Distancewandelingen hebben zelfs een minimale lengte van 105 kilometer. Het spreekt voor zich dat je voor lange afstanden goed moet trainen en de belasting (duur, afstand en intensiteit) langzaam moet opbouwen.

 

Sportief wandelen
Voor sportief wandelen worden verschillende termen gebruikt, zoals powerwalking, fitwalking en brisk walking. Bij sportief wandelen loop je in een stevig tempo (6 tot 9 kilometer per uur). Je armen bewegen hierbij mee.

Met sportief wandelen train je je conditie en uithoudingsvermogen. Je ademhandeling gaat sneller dan bij gewoon wandelen, maar je bent nog wel in staat om een gesprek te voeren. In tegenstelling tot snelwandelen beweeg je je bekken niet tijdens de loopbeweging. Het voordeel van sportief wandelen ten opzichte van hardlopen is dat je je gewrichten en pezen minder belast waardoor je minder kans loopt op blessures.

 

Een wandeling is telkens anders

In tegenstelling tot een bezoekje aan de sportschool, zal je je tijdens een fikse wandeling niet blindstaren op een betonnen muur of telkens dezelfde mensen. Nee, een wandeling is letterlijk iedere keer anders.

Je kunt naar rustige plekken gaan, zoals een mooi bos, een park, de hei, het strand, de duinen, een meer of rivier… Zoek je liever de drukte op, dan kan je kiezen voor een stadswandeling. Kortom: wandelen is elke keer weer een nieuw avontuur. Voor de wandelaars die graag nieuwe wandelingen ontdekken is een goede wandel GPS een leuk hebbeding.

 

Wandelen kost bijna niets

Wandelen is in principe helemaal gratis. Het enige dat wel een kleine investering vraagt, is een paar goede wandelschoenen. Voor de rest maak je wandelen zo duur als je zelf wil. Wandelevenementen kosten vaak niets, of misschien enkele euro’s. 

Wandelen biedt vrijwel geen risico op blessures

Wanneer je een normaal tempo aanhoudt en in een paar kwalitatief goede wandelschoenen en wandelsokken investeert, dan is het risico op blessures zo goed als nihil. Wandelen is nu eenmaal een compleet natuurlijke methode van bewegen die je toch al dagelijks uitvoert, dus je hoeft geen enkele spier extreem te belasten.

Wandelen is goed voor je nachtrust

Wandelen stimuleert je dag- en nachtritme. Door veel tijd in de open lucht te spenderen, zal je lichaam als vanzelf voelen wanneer het donker wordt en moe worden. Daarnaast zorgt de beweging zelf al voor een voldaan en rustig gevoel, waardoor woelen in bed tot het verleden hoort.

​

Wandelen is fantastisch voor je humeur

Wandelen heeft een enorm positief effect op het humeur. Heb je wel eens last van onprettige gevoelens, of ben je depressief of angstig? Wandelen maakt serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen aanschouwt. De combinatie natuur en beweging zijn in deze gevallen dus ideaal.

bottom of page