top of page

Veel ziektes berusten op een hoge ontstekingswaarde

Stelling: Vitamine D suppletie in de winter en een gezond gewicht zouden de oplossing zijn.


Ontstekingsbevorderend eten mijden; suiker, witte bloem, witte rijst, wit brood, koek, snoep, pizza, sauzen, zout e.d.


We kijken in dit blog naar oorzaak en gevolg. Filosofie "Als je aan het wandelen bent en je voet gaat zeer doen omdat er een steentje in zit dan haal je het steentje eruit."


Hier volgt een lijst met veel voorkomende aandoeningen.


Obesitas 14,7%


Overgewicht 50,1% overgewicht kinderen 13,2% (bron Overheid en Zorg)


Slechte Longfunctie Mensen met overgewicht hebben een soort sluipende chronische ontsteking in hun hele lichaam, die mogelijk ook een ontsteking van de longen veroorzaakt. Van vitamine D weten we dat het een rol speelt bij de regulatie van het afweersysteem.” (Bron Proefschrift van longarts Willemien Thijs)


Onderzoekers weten dat ernstig overgewicht zorgt voor een ongemerkte ontsteking in het lichaam, die op een of andere manier leidt tot diabetes type 2. Het idee is dat deze ontsteking begint in het vetweefsel en zich dan geleidelijk uitbreidt naar andere belangrijke organen, zoals de lever. (Bron Diabetes Fonds)


CategorieBMI-waarde

Ondergewicht Minder dan 18,5

Gezond gewicht 18,5 tot 25

Overgewicht 25 tot 30

Ernstig overgewicht (obesitas)30 tot 40

Zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas) 40 of hoger


Depressie 5% (Bron: Trimbos Instituut)


Een depressie wordt traditioneel in verband gebracht met verhoogde ontstekingswaarden in het lichaam. Nieuw onderzoek toont aan dat specifieke depressiesymptomen zoals slaapproblemen deze relatie verklaren. In zijn innovatieve onderzoek weerlegt psycholoog Eiko Fried een populaire aanname. Publicatie op 28 oktober in Psychological Medicine. (Bron Universiteit Leiden)


Complexe autoimmuunziekten Bron AMC.nl

Vitamine D ondersteunt antibacteriële, anti-inflammatoire en mogelijk antivirale activiteit. Een lage vitamine D-status is in verband gebracht met een verhoogd risico op bovensteluchtweginfecties, astma, auto-immuunziekten en diverse typen maligniteiten, zoals prostaat-, colon- en borstkanker. Bron Ntvg (Nederlands tijdschrift voor geneeskunde)

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page